mobila indiana

Mobila indiana – exotismul Indiei adus in propria locuinta

India este o tara colorata, extrem de diversa, cu o abundenta de culori stralucitoare si ornamente atractive. Asa ca nu este deloc surprinzator faptul ca mobila indiana intruchipeaza complet aceste calitati.

Sculptura iscusita si culorile neobisnuite ale mobilei indiene inspira si uimesc orice privitor. Vorbind despre India Antica, trebuie amintit faptul ca inca din primul mileniu i.Hr. religia predominanta in India a fost brahmanismul, cult ce se bazeaza pe divizarea diferentiata a societatii in caste.

Avand in vedere angajamentul total al indienilor fata de propriile traditii, iata ca si dreptul de a practica anumite mestesuguri a trecut de la tata la fiu conform unor canoane stricte, prevazute de fiecare casta. In general, in produsele mesterilor indieni se regasesc aproape tot ce le ofera natura: lemn, fibre vegetale, piatra, lut, os, scoici, frunze si ierburi.

In particular, in produsele mesterilor de mobila indiana se reflecta obiceiurile si parerile religioase ale locuitorilor acestei tari stravechi si misterioase.

Vezi aici oferta WoodGallery de mobila indiana originala:

https://woodgallery.ro/produse/mobila/

Caracteristici mobila indiana

Aruncand o simpla privire asupra oricarui obiect de mobila indiana, instantaneu devine clar de unde provine acesta. Nu numai schemele de culori luminoase il distinge de restul, ci exista si alte caracteristici:

  • are inaltime redusa – comparand mobilia indiana cu alte obiecte casnice, inaltimea lor este izbitoare, oarecum neobisnuita pentru noi: mese pe picioare scurte, canapele si paturi joase, dulapuri ce niciodata nu ajung la tavan, asa cum suntem obisnuiti;
  • are sculpturi sofisticate, tipice Indiei, atent lacuite. Aceasta metoda de decorare a fost folosita initial pentru a proteja mobilierul de umiditatea ridicata si termitele specifice Indiei, dar a fost treptat, in timp, „absorbita” de cultura indiana, astfel incat a devenit parte din ea;
  • inserarea altor decoratiuni – aceasta tehnica este un fel de mozaic, atunci cand se aplica modele dintr-un alt material (fildes, perle, sticla, oglinzi) pe o baza de lemn. Aceasta optiune este scumpa, asa ca acum, datorita popularizarii stilului oriental, se foloseste adesea imitatia incrustarii realizate cu vopsea, pictura manuala fiind utilizata in mod activ;
  • lucrarea manuala este o conditie necesara pentru mobila indiana. Elementele complexe ale modelelor sculptate sau atasate sunt realizate integral manual, fara utilizarea tehnologiei moderne. De exemplu, in „industria” mobilei indiene este aproape imposibil sa gasim un ferastrau electric sau alte mijloace tehnice familiare noua;
  • utilizeaza numai materiale naturale, o multime de materiale textile: perne, perdele, copertine, cuverturi de pat sunt confectionate din tesaturi naturale cu modele imprimate, ce ilustreaza ornamente florale sau animale. Un model distinctiv al tesaturilor indiene este un ornament in forma de picatura, numit „castravete indian”.

Combinatii de culori neverosimile

Combinatiile de culori care sunt folosite la fabricarea de mobila indiana uimeste imaginatia oamenilor de pe intreg mapamondul. Alternanta culorilor pare adesea incompatibila, dar expusa intr-un mod uimitor de armonios nu poate fi decat captivanta. Este deosebit de frapanta varietatea de nuante utilizate in decoratiunile textile.

Se poate remarca faptul ca majoritatea obiectelor de mobila indiana repeta culorile mirodeniilor locale ce apartin spectrului cald: rosu, galben, portocaliu, culoarea nisipului, verde, maro. In plus, albastru sau turcoaz sunt si ele culori obisnuite. In acelasi timp, cu cat nuantele sunt mai saturate, mai luminoase, cu atat este mai surprinzatoare combinatia lor. In general, culoarea alba nu este folosita in designul interiorului indian, deoarece in aceasta tara este considerata culoare de doliu.

Spre deosebire de dulapurile si paturile din fabrica, ce sunt confectionate din materiale artificiale moderne, nu foarte ecologice, cele indiene au intotdeauna o baza naturala. Materialul natural necesita o pregatire indelungata si migaloasa, in special o uscare buna, care in viitor ii va asigura fiabilitatea, absenta fisurilor si a modificarilor de forma. Din acest motiv, indienii incearca sa aduca lemn din regiunile aride, unde este aproape gata pentru prelucrare din cauza climatului respectiv.

Produsele chimice nu sunt utilizate pentru vopsire si lacuire – sunt folositi coloranti pe baza de plante, rasini naturale si ceara de albine. Pe langa calitatile sale excelente de fixare, ceara naturala are un miros placut si permite lemnului „sa respire”.

Mobila indiana poate parea prea luminoasa si neobisnuita pentru unii oameni, dar daca va plac motivele orientale si doriti sa va surprindeti musafirii cu un interior exotic al locuintei, atunci un astfel de mobilier poate fi cea mai potrivita alegere.